ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

Ο SEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ !!!!


Αρνιά, κατσίκια, μαγειρίτσες, κοκορέτσια, αβγά… Η αλήθεια είναι ότι αυτό το τραπέζι δεν καταφέρνει να κρύψει τις θερμίδες του, αφού σχεδόν όλα όσα περιέχει αποτελούν θερμιδικές βόμβες που θα «σκάσουν» σε όλους μας. Πόσες, όμως, είναι;
Κάποιοι νήστεψαν τη Σαρακοστή και μέτραγαν ημέρες μέχρι να μπορέσουν να ξαναφάνε μια καλοψημένη χοιρινή και κάποιοι άλλοι συνέχισαν κανονικά την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών κ.λπ. Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο κατηγορίες; Θα πέσουν με τα… μούτρα στα αρνιά και τα κοκορέτσια την Κυριακή του Πάσχα και θα κάνουν «μακροβούτι» στη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, απολαμβάνοντας γεύσεις που δεν αποτελούν μέρος των καθημερινών μας γευμάτων.
Προτού, όμως, πιάσουμε τα μαχαιροπίρουνά μας και ορμήσουμε προς το περιεχόμενο του πιάτου μας τις δύο αυτές ημέρες, καλό είναι να γνωρίζουμε τις θερμίδες του κάθε παραδοσιακού πασχαλινού γεύματος, έτσι ώστε να πάρουμε τα μέτρα μας - αντί για κιλά.
Τα πασχαλινά εδέσματα και οι θερμίδες τους

Αρνί: Ξεκινάμε από το «βαρύ πυροβολικό», τον οβελία, που είναι και αδιαπραγμάτευτη επιλογή των περισσοτέρων. Το αρνί στη σούβλα, που αποτελεί και την προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας, είναι από τα πιο λιπαρά κρέατα, αφού 100 γραμμάρια αρνιού περιέχουν 15 γραμμ. λίπους και περίπου 250-300 θερμίδες. Αναπόφευκτα, δεν αποτελεί και την καλύτερη διατροφική επιλογή, εκτός αν θέλετε να εκτοξεύσετε τα κιλά σας και τη χοληστερίνη σας στα ύψη. (Έχετε υπόψη σας ότι τα 100 γραμμάρια κρέατος είναι όσο περίπου μια γυναικεία παλάμη).

Κατσίκι: Αν έχετε δίλημμα τι να διαλέξετε ανάμεσα σε αρνί και κατσίκι, ίσως σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι το κατσίκι περιέχει λιγότερο λίπος. Συγκεκριμένα, τα αντίστοιχα 100 γραμμάτια κρέατος κατσικιού μας επιβαρύνουν με 2,5-3 γραμμάρια λίπους και περίπου 150 θερμίδες. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το αρνί «βγάζει» περισσότερο κρέας, οπότε αναπόφευκτα το κατσίκι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από τους καλοφαγάδες.

Κοκορέτσι: Αν βρισκόσασταν στη ζούγκλα και οι ιθαγενείς σας προσέφεραν για φαγητό τα εντόσθια κάποιου ζώου, πιθανότατα να αηδιάζατε και να αρνιόσασταν. Περιέργως, αυτό δε συμβαίνει με το κοκορέτσι, στο οποίο πέφτουν όλοι πάνω με μανία και το καταναλώνουν, μάλιστα, σαν σνακ μέχρι να ετοιμαστεί το αρνί. Όταν, βέβαια, οι διατροφολόγοι επιμένουν να τρώμε σνακ μέσα στην ημέρα για να διατηρεί ο μεταβολισμός μας το ρυθμό του, δεν έχουν ακριβώς το κοκορέτσι υπόψη τους, αφού τα 150 γραμμάρια αυτού περιέχουν 160 mg χοληστερίνης και 250 θερμίδες.

Μαγειρίτσα: Ο λόγος που οι εκκλησίες αδειάζουν σε περίπου 2 λεπτά μετά το πρώτο «Χριστός Ανέστη» το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και όλοι πάνε βιαστικά στα σπίτια τους, είναι αυτή η σούπα με τα αρνίσια συκώτια, πνευμόνια και έντερα που κυκλοφορεί με τ’ όνομα «μαγειρίτσα». Αν και σούπα, η μία μερίδα της έχει 500 θερμίδες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά από ένα τέτοιο βαρύ γεύμα στις 12-1 η ώρα το βράδυ, στην καλύτερη περίπτωση θα δείτε στον ύπνο σας τη Μέρκελ να ανακοινώνει ότι το όριο συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί στα 88 χρόνια.

Αβγά: Τα τσουγκρίσματα δίνουν και παίρνουν και μετά από όλες τις βόμβες που έχουν «σκάσει» στο τραπέζι και το στομάχι μας, όλοι αφήνουν λίγο χώρο ακόμα για να φάνε το αβγό που δεν κέρδισε τη μάχη και θρυμματίστηκε το τσόφλι του. Η κατανάλωση αυτή έρχεται, όμως, με τα εξής παρελκόμενα: 80 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και γύρω στα 200 mg χοληστερίνης για κάθε αβγό που καταναλώνετε.

Τσουρέκι: Αποτελεί το επιδόρπιο μετά από όλα τα παραπάνω, καταναλώνεται ανά πάσα στιγμή για πολλές μέρες και έχει στη μέση ένα κόκκινο βαμμένο αβγό για να θυμίζει Πάσχα. Μία φέτα τσουρέκι έχει περίπου 80-90 θερμίδες και 50 mg χοληστερίνης.

Σοκολατένια αβγά: Αν και συνήθως τα παίρνουμε δώρο στα παιδιά, τα ανίψια, τα βαφτιστήρια και γενικότερα σε ανήλικα κάτω των 15 ετών, τις περισσότερες φορές καταλήγουνε στα χέρια μας και κατ’ επέκταση στο στομάχι μας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα το «κλέψετε» από το ανιψάκι σας, θυμηθείτε ότι τα 100 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν περίπου 500 θερμίδες.

Tips για να κάνετε το πασχαλινό γεύμα πιο ελαφρύ και υγιεινό

-Αν το γεύμα προσφέρει και αρνί και κατσίκι, προτιμήστε το κατσίκι και φάτε μόνο μια μπουκιά αρνί για τη γεύση.
-Αν μαγειρέψετε εσείς, μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερίνη που περιέχεται στη μαγειρίτσα, χρησιμοποιώντας μόνο τα ασπράδια των αβγών κι έναν ή κανένα κρόκο.

-Αν τελικά φάτε αρνί, αποφύγετε τα παϊδάκια και προτιμήστε το μπούτι. Έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερο λίπος.

-Πείτε «όχι» στην πέτσα του κρέατος.
-Πιείτε κρασί αντί για αναψυκτικά, μιας και περιέχει λιγότερες θερμίδες, ενώ ένα ποτηράκι την ημέρα κάνει καλό και στην καρδιά.
-Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα, προκειμένου να καταναλώσετε λιγότερο κρέας στη συνέχεια.
-Αποφύγετε το ψωμί.
-Περιοριστείτε στο ένα αβγό. Το δικό σας!
-Προσθέστε αρκετό λεμόνι στο κρέας, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.
-Αν θελήσετε κάτι γλυκό, φάτε μόνο ένα κομματάκι σοκολάτας από το πασχαλινό αβγό.
-Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα μην συνεχίσετε με το αρνί που έμεινε από το μεσημέρι. Προτιμήστε μια πράσινη σαλάτα και από Δευτέρα μπείτε και πάλι σε σωστό διατροφικό πρόγραμμα.

ΑΝΕΜΟΣ


ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured